Sfaturi practice inainte de achizitia unei masini

Inainte de a cumpara o masina printr-un credit auto ori printr-un leasing financiar, trebuie sa te asiguri ca poti sa acoperi cheltuielile aferente.

Daca vrei sa cumperi o masina primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti calculezi bugetul de care dispui si sa-ti faci o predictie pe termenul pe care ar urma sa inchei contractul de credit ori de leasing, astfel incat sa poti sa-ti duci la bun sfarsit intelegerea, fara sa te expui unor riscuri financiare inutile.

Daca mai aveti in derulare un credit, ori cheltuielile lunare va sunt destul de incarcate, asigurati-va, inainte de a va lua un nou angajament de plata, ca faceti fata acestei extraindatorari.

A cumpara o masina reprezinta un lucru important, si este considerata in piata, o a doua mare impovarare financiara, fiind situata dupa cumpararea unei case ca nivel de cost implicat.

Daca v-ati pus in gand sa accesati un credit auto ori sa apelati la un leasing financiar pentru achiztia unui autovehicul, atunci trebuie sa va asigurati ca faceti fata nivelului actualizat de cheltuieli lunare.

Principalul mod in care puteti sa nu va indatorati excesiv atunci cand achiztionati o masina, ar fi sa aveti un avans consistent la inceput, astfel incat, ratele ulterioare sa nu fie prea mari. Cu un avans consistent platit la inceput, va reduceti substantial costurile ulterioare.

Chiar daca la prima vedere, cumpararea unei masini nu pare un lucru atat de impovarator financiar, totusi, perioada de finatare fiind redusa, de regula se contracteaza pe cinci ani, ratele nu sunt tocmai mici. Ganditi-va ca un imprumut ipotecar il accesati pe 25 ori 30 de ani, de aceea ratele sunt accesibile. Creditul auto ori leasingul il luati pentru o perioada mult mai mica de timp, astfel incat ratele lunare vor fi destul de consistente. Bineinteles, daca nu veniti voi de la inceput cu un avans substantial, ca atunci lucrurile sunt mult simplificate, iar bugetul nu mai are atat de mult de suferit.

In ideea unui avans consistent, va sugeram sa luati in calcul aceasta optiune si sa accesati un credit auto ori sa apelati la un leasing, abia in momentul in care aveti o suma de bani extra, care sa fie alocata avansului. In acest mod va diminuati povara financiara, ratele fiind mult mai mici.

Puteti sa apelati oricand si la ofertele de credite auto fara avans, insa, impovararea financiara ulterioara este una destul de mare, uneori comparativa ori chiar depasind costurile lunare ale unui credit imobiliar.

Primul pas pe care trebuie sa-l lrealizati inainte de a purcede la achizitia unei masini este sa obtineti un raport din Biroul de Credit. identificandu-va scoringul din BC, stiti si la ce trebuie sa va asteptati in consecinta. Evident, acest lucru este valabil pentru clientii care au avut in trecut un credit ori un card de credit.

Pentru a solicita raportul din Biroul de Credit, nu aveti decat sa va adresati acestei societati. Puteti sa sunati pentru informatii la numele de telefon 021 311 02 67 ori 021 310 42 60. Puteti sa le si scrieti pe adresa office@birouldecredit.ro. Adresa Biroului de Credit: Societatea Biroul de Credit S.A., Strada Sfanta Vineri nr 29, sector 3, Bucuresti, Romania.

Cand se solicita un credit, unele institutii vor sa verifice scringul din BC, scoring ce apare pe raportul de credit furnizat de aceasta institutie. Este poarta numele de FICO®.

Este bine sa verificati informatiile din Biroul de Credit si sa obtineti acel raport in care este trecut scoringul, inainte de a apela la un credit auto ori o alta forma de finantare pentru cumpararea unei masini.

In cazul in care nu aveti un scoring tocmai pozitiv, s-ar putea ca unele institutii de credit sa va solicite un codebitor cu un istoric mai bun in privinta creditarii, ori un cogarant.

Daca vrei sa cumperi o masina, apland la un credit auto ori la un leasing, iata cum trebuie sa procedezi:

Urmarind o creditare directa, adica imprumutand bani direct de la banca ori de la IFN in acest scop – un credit auto bancar ori nebancar. Astfel puteti obtine suma dorita de bani pentru o anumita perioada de timp, suma pe care o puteti folosi in achiztionarea masinii dorite.

Daca ati ales aceasta forma de finantare, aveti la indemana urmatoarele optiuni: fie sa va cumparati masina din magazin, comparand mai multe oferte pentru vehiculul dorit, urmarind diverse aspecte (avansul minim, dobana anuala efectiva, etc), fie sa apelati la un dealer auto care sa va faciliteze achiztia unei masini. Dealerii auto vand de regula contractele unei institutii financiare, asigurandu-va astfel si serviciul de colectare a platilor.

Avantajele achiztionarii prin intermediul unui dealer auto:

  • cumperi masina si obtii finantarea dintr-un singur lor, nu trebuie sa faci zeci de drumuri.
  • dealerii au multe relatii cu institutiile financiare, banci ori IFN-uri, asa ca va pot inlesni accesul la multe forme de creditare, unele chiar permisive din punct de vedere al scoringului din BC.
  • puteti sa obtineti incadrarea in programe speciale, programe generate prin sponsorizari direct de la producatorii auto, pentru anumite tipuri ori marci de autoturisme (un avans mai mic, diverse optiuni incluse, perioada mai mare de finantare, etc).

Oricum, inainte de a va hotari sa cumparati o masina, trebuie sa comparati diverse forme de finantare, de la mai multi creditori. Doar astfel puteti sa alegeti oferta financiara cea mai avantajoasa pentru voi. De asemenea, trebuie sa vedeti ofertele de la mai multe magazine auto ori dealeri autorizati.

Trebuie sa va informati in prealabil in privinta termenilor si conditiilor de finantare, a costurilor implicate si a cerintelor ce va pot declara eligibil ori neeligibil pentru un credit auto ori pentru un leasing.

In final, totalul de plata va depinde de mai multe elemente:

  • pretul masinii
  • dobanda anuala efectiva (dobanda care include toate costurile aferente unui credit)
  • perioada contractului de imprumut.

In functie de veniturile voastre lunare si de predictia acestora pe termen mediu si lung, puteti sa alegeti perioada de contractare a unui credit auto. Oricum, sfatul nostru este sa alegeti mai degraba o perioada mai lunga de timp, diminuandu-va astfel ratele lunare, decat sa mizati pe un venit constant pentru o perioada lunga de timp.

Trebuie sa aveti in vedere totalitatea costurilor de finantare a unei masini, nu doar rata lunara. Inclusiv costurile cu asigurarile, de exemplu. Oricum, este bine sa va asigurati ca detineti veniturile necesare pe perioada contractului de finantare, astfel incat sa va puteti indeplini obligatiile de plata, conform contractului de finantare.

Daca apelati la un dealer auto, este mai simplu sa obtineti informatiile dorite, mai ales ca la ei veti gasi la un loc atat partea de finante cat si cea de asigurari.

De regula, un dealer auto va solicita o serie de informatii de genul: nume, prenume, CNP, adresa, angajator, tipul angajatorului, functie, sursa de venit, total venit, scoring BC, etc.

Ce informatii trebuie sa obtineti de la un dealer auto?

  • ofertele potentiale din partea producatorilor (s-ar putea sa obtineti discount-uri frumoase, ori diverse alte forme promotionale)
  • reduceri ori preturi speciale pentru anumite vehicule. Este bine sa va interesati daca va incadrati pentru astfel de reduceri posibile.
  • dobanda anuala efectiva – poate fi de asemenea negociata cu dealerul, acesta la randul lui avand cu siguranta o serie de relatii cu institutiile de creditare, el la randul sau putandu-va oferi diverse reduceri de natura sa va determine a le deveni client.

Nu in ultimul rand, interesativa de termenii contractuali, cititi cu attentie contractul de credit ori de leasing si asigurati-va ca intelegeti toti termenii folositi in aceste inscrisuri.

Dupa ce incheiati contractul de credit ori de leasing, asigurati-va ca pastrati o comunicare permanenta cu creditorul. Daca sunteti in imposibilitatea executarii unei plati lunare, informati-va creditorul, nu lasati sa treaca timpul astfel incat acesta sa intervina cu masuri. Discutati cazul si luati impreuna decizii avantajoase pentru voi. Oricum, este mai bine sa nu ajungeti sa platiti penalizari ori sa fiti raportati catre Biroul de Credit.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies