Puncte de incarcare masini electrice

Tu stii unde poti sa-ti incarci masina electrica si cat costa aceasta operatiune?

Va propunem astazi sa cautam raspunsul la cateva dintre intrebarile fierbinti legate de masinile electrice.

Pentru a creste numarul de masini electrice de pe piata din Romania, reteaua de incarcare trebuie sa se dezvolte mult mai repede, lucru care s-a si intamplat in ultimii ani, insa, mai avem pana departe.

E adevarat ca in toate marile orase din Romania exista puncte de incare de putere medie cu putere de 22 kW precum si cel putin o statie cu putere mare de 50 kW oentru icnarcare rapida.

Insa, nu este suficient sa ai o singura statie rapida de incarcare intr-un oras cu 300.000 de locuitori si restul traficului adiacent.

Daca ne gandim la numarul benzinariilor de astazi, si-l comparam cu numarul statiilor de incarcare pentru masini electrice, putem usor concluziona ca suntem abia la inceput cu aceasta retea.

Costul mediu de incarcare pentru 1 kWh in Romania este de 0,5 lei in cazul consumatorilor casnici. Daca doresti sa-ti incarci masina acasa, poti usor sa cauti raspunsul la intrebarea cat te costa o incare socotind simplu prin inmultirea costului kilowattului ora cu capacitatea bateriei masinii electrice pe care o detinem.

Incarcarea unei masini depinde de mai multi factori, si anume:

  • de baterie si capacitatea acestia, de principiu, cu cat este mai mare cu atat tine mai mult, dar se si incarca mai greu (baterie mai mare, inseamna un proces de lunga durata la incarcare)
  • de puterea statiei de incarcare, acestea variind intre 3,7 kW si 100 de KW
  • de puterea incarcatorului propriei tale masini electrice

La nivelul anului 2020, o incarcare a unei masini electrice poate dura intre o ora si opt ore, daca utilizam curent alternativ. Pentru statiile ce folosesc curent continuu, durata de incarcare a unei masini electrice poate dura intre 10 si 30 de minute, in functie si de capacitatea bateriei si a puterii de alimentare.

Exista in Romania si statii de incare de pana la 100 kW (unele oferite de catre evoconnect).

Cu o incarcare de 40 kWh poti sa parcurgi intre 100 si 300 Km, pretul ajungand pe la 80 de lei.

Cat costa sa incarci o masina electrica in Romania? Exista si oferte gratuite?

La momentul publicarii acestui articol, preturile pentru incarcarea unei masini electrice sunt de :

  • 29 lei pentru incarcarea de 22kWh
  • 44 lei pentru incarcarea de 50kWh

In Bucuresti, preturile de incarcare sunt de: 1 leu/kWh, 1,25 lei/kWh, 1,45 lei/kWh si 1,95 lei/kWh

Ca sa va faceti o idee de comparatii, incarcarea unei masini electrica in Romania costa cam cat una ce foloseste combustibili fosili (motorul termic).

Si mai avem inca o ciudatenie, desi avem producator local de statii de incarcare, numarul statiilor din Romania sunt putin spus insuficiente. Acest lucru se intampla pentru ca majoritatea statiilor produse la noi merg catre export, lucru care nu este deloc rau pe de alta parte.

Tinand cont ca implementarea unei statii de incarcare nu este deloc ieftina (poate costa si 30.000 euro una de capacitate mare), probabil ca va mai dura pana sa avem o retea serioasa de incarcare pentru masini electrice.

Pentru cei dornici sa achizitioneze o masina electrica, este bine de stiut ca poti sa-ti cumperi si tu o statie acasa de incarcare, costul nu este foarte mare (in jur de 1000 euro. Cu o astfel de statie, poti sa-ti incarci masina in cca 8 ore. Daca utilizezi o priza obisnuita dintr-o locuinta poate dura pana la 18 ore un ciclu complet. .

Totusi, ca sa nu fim carcotasi, numarul statiilor de incare din Romania a crescut aproape fulminant in ultimii ani. Din 2011 cand a aparut o astfel de statie la noi, pana in 2020 cu siguranta lucrurile au evoluat.

Care sunt posibilitatile de astazi din Romania?

Astazi avem in tara si statii de mare putere cu o incarcare deosebit de rapida (exista statii de 150 kW si chiar de 350 kW).

Pentru a afla localizarea acestor statii de incarcare din Romania, aveti pe platforma PlugShare.com o harta completa cu reteaua la nivel national.

Iata si o bucatatia din aceasta harta – pe Bucuresti de pe platforma plugshare.com.

Statii incarcare masini electrica Bucuresti

Deocamdata este avantajos sa utilizezi o masina electrica, pentru ca pretul de cumparare este avantajor, tinand cont de programul rabla derulat an de an care prevede un capitol special pentru masinile electrica.

Altfel, fara programul Rabla, consumul unei masini electrice va face ca o astfel de masina sa fie mult mai scumpa decat sora sa ce utilizeaza carburantii comuni.

Bineinteles ca cu cat se va dezvolta mai mult reteaua de incarcare, probabil si pretul va scadea in timp. Acest lucru insa va deveni mai accentuat pe masura ce oamenii vor incepe sa renunte putin cate putin la masinile ce functioneaza pe baza de combustibili fosli.

Parerile specilistilor sunt in general entuziaste, iar in noile conditii de astazi si clientii sunt destul de multumiti.

Am vazut multe pareri ale celor ce au achiztionat o astfel de masina, multi avand inca a se plange de numarul prea mic de statii din tara, insa, una peste alta, oamenii sunt multimiti de viabilitatea masinilor.

Parerea noastra nu este inca complet definitivata, suntem insa cu siguranta in favoare masinilor electrice, cu mentiunea ca, iubim inca masinile al caror motor toarce frumos chiar si la relanti.

Petrolul este o componenta esentiala a acestui calcul, si din pacate rezervele mondiale de petrol se diminueaza intr-un ritm accelerat, asa incat, copiii nostri probabil vor fi nevoiti sa-si cumpere masini electrice, nu vor mai avea o problema de alegere si de comparare de costuri.

Deocamdata masina electrica costa bani, chiar si cu toate bonusurile primite prin diverse programe. Pe langa asta se adauga si costurile de incarcare, costurile unor componente esentiale, cum ar fi cel al bateriilor de incarcare si schimbarea acestora datorata uzurii.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies