Programul Rabla din acest an va fi extins

Se pare ca Programul Rabla din acest an o sa fie extins in vederea largirii ariei de aplicabilitate in scopul stimularii cumpararii de autoturisme noi

Se pare ca Programul Rabla 2019 va fi extins prin OUG, largindu-i-se aria de aplicabilitate pentru a se stimula achizItionarea de autoturisme noi.

OUG-ul prevede stimularea cumpararii de autoturisme in vederea reinnoirii parcului auto, avand in vedere ca s-a observat in ultima vreme un real dezinteres pentru cumpararea de autoturisme noi.

Atat Programul RABLA Clasic cat si Programul RABLA Plus cu derulare in perioada 2017 – 2019 sunt destul de greoaie si nu mai starnesc un interes real in piata.

Aceste programe au avut la baza diminuarea poluarii aerului in condiiile impactului rutier asupra acestuia, prin reducerea surselor de poluare. Acestor programe – Rabla Clasic si Rabla Plus li s-au alocat sume consistente, motiv pentru care, prin aceasta ordonanta Guvernul doreste sa largeasca aria de acoperire a autoriselor, incluzand in aceste programe si autorismele noi, produse in spatiul intracomunitar sau provenite din important cu sistem de propulsie termic si hibrid, dar si cele cu sistem electric hibrid si pur electric.

Se doreste astfel promovarea vehiculelor cu poluare redusa si eficienta crescuta din punct de vedere energetic.

In cazul autoturismelor cu propulsie interna, suma maxima de achizitie nu poate depasi 50.000 de lei plus TVA. Pentru vehiculele cu propulsie hibrida, suma maxima admisa este de 100.000 de lei plus TVA, iar pentru masinile electrice hibrid si pur electrice, pretul de cumparare nu trebuie sa depaseasca suma de 150.000 de lei plus TVA.

Cumparatorul ptrebuie sa indeplineasca mai multe criterii pentru a beneficia de programul RABLA:

  • sa cumpere un autorism noi, incadrabil in una din categoriile mentionate anterior (propulsie termica, electric hibrid si pur electric);
  • sa nu aiba restante ori alte obligatii de plata la buget
  • sa nu aiba restante la credite bancare (scoring bun in Biroul de Credit)
  • sa aiba o varsta mai mare de 18 ani.

Avansul solicitat pentru achiztiiile prin programul RABLA este de mnim 5% din pretul de cumparare al autoturismului cu propulsie interna si de minim 25% din pretul de achizitie pentru vehiculul hibrid, respectiv de 30% pentru autoturismul electric hibrid si pur electric.

Se pot folosi bonusurile generate prin programul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, respectic ecobonusul si ecotichetul pentru plata avansului la cumpararea autoturismului.

Acestea sunt prevederile unui proiect de ordonanta care ar putea fi aprobata in Guvern in aceste zile.

Pentru anul 2019, suma maxima pe care o poate obtine un roman pentru a-si casa masina veche este de 9.200 de lei.

Pentru Programul RABLA 2019 au fost introduse conditii noi de eligibilitate pe care romanii trebuie sa le indeplineasca, daca doresc sa beneficieze de acest program. Cetatenia romana si lipsa datoriilor catre stat ori catre banci sunt cateva dintre cele mai ‘arzatoare’.

De asemenea, in privinta masinilor vechi casate, sunt acceptate doar masinile cu ITP valabil, adica masina pe care o casezi trebuie sa fie in stare buna de functionare, sa aiba drept de circulatie.

Masinile ce vor fi casate nu trebuie sa aiba mai mult de 8 ani vechime.

Masina detinuta trebuie dusa la REMAT si apoi radiata, pentru putea obtine finantare prin Programul RABLA 2019.

Bonificatia de baza este de maxim 6.500 de lei, insa poti primi si ecobonusuri de pana la 2.700 de lei, astfel inca, finantarea maxima ce poate fi obtinuta urca pana la 9.200 de lei.

Vestea buna este ca ecobonusurile pot fi folosite pentru achitarea avansului.

Anul trecut, prin programul RABLA au fost achiztionate peste 30.000 de masini de catre persoanele fizice si 72 de masini de catre persoane juridice.

Vom vedea cum se va derula si in 2019 programul RABLA si ce va aduce nou acest OUG dezbatut astazi in Guvern.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies