Pleci in vacanta cu masina?

Iata cateva sfaturi utile pentru a te proteja, daca pleci in vacanta cu masina

Persoanele dornice de aventuri, care vor sa isi asigure independenta de miscare si sa-si aleaga singure traseele, pleca de regula in vacanta cu masina personala.

Aceasta alegere nu este una fericita de fiecare data, daca luam in considerare faptul ca, o data cu masina, ‘luam’ la pachet si unele griji aferente vehiculului personal.

Vacanta cu masina personala are avantaje si dezavantaje.

In primul rand, daca mergem cu masina personala, putem vedea locuri greu accesibile, pe care n-am avea altfel posibilitatea de a le vedea.

Plutem sa plecam cand vrem si sa stam cat dorim. Nu suntem legati de un program fix si nu ne zoreste nimeni.

Putem sa folosim masina ca mijloc de odihna, in caz de nevoie, pentru ca, unele trasee sunt obositoare si e posibil sa nu avem alternativa.

Sunt multe persoane care pleca cu masina in vacanta, si mai multe care intreprind excursii lungi cu autoturismul personal.

Indiferent daca alegi o iesire in tara ori in strainantate cu masina, aceasta trebuie bine pusa la punct inainte de plecarea la un drum lung. Fireste ca pentru plecari in strainatate trebuie sa indeplinesti mai multe formalitati, dar inainte este imprtant sa obtii inforatiile necesare.

Ca o prima atentionare pentru cei care aleg sa plece in vacanta cu masina este cea referitoare la numarul de kilometri parcursi intr-o zi. Oboseala la volan poate fi tragica, de aceea trebuie sa judecam la rece atunci cand conducem peste un nivel de oboseala acceptabil pentru un conducator auto.

Numarul de kilometri pe care il poate parcurge un sofer intr-o zi poate varia mult de la o persoana la alta, de aceea este important sa ne cunoastem limitele, si sa nu incercam de data aceasta sa le depasim. Va recomandam pauze de odihna dupa un anumit numar de kilometri. Recomandarile specialistilor este ca la 100 de kilometri sa se faca o pauza de macar 10 minute.

Oboseala la volan este un lucru greu de anticipat, mai ales cand ai o tinta precisa si niste planuri facute dinainte. O secunda de neatintie la volan te poate costa TOTUL. Nu mai vorbim daca esti si cu familia in masina!

Daca pleci in vacanta in sezonul de iarna, trebuie sa fii sigur ca masina este adaptata acestor conditii.

Mai ales trecerile de la un sezon la altul sunt periculoase.

Imi amintesc de anii trecuti cand multi soferi au fost prinsi de un strat gros de zapada cu masinile neechipate de iarna, si se plangeau ca n-au stiut ca o sa ninga.

Sfatul nostru este sa schimbati cauciucurile de iarna din timp, astfel incat sa nu fiti luati prin surprindere de vremea rece. Mai ales daca faceti o excursie mai lunga, nu plecati la drum pana nu v-ati echipat corespunzator masina.

Orice masina care pleaca la un drum lung trebuie sa aiba o baterie incarcata, incarcatorul de masina si un GPS functional.

Pentru excursii de cateva zile, va recomandam sa aveti la voi si o geanata ori lada frigorifica cu alimente care sa reziste pentru mai multe zile.

Nu lasati tehnologia la o parte cand plecati la drum lung. Chiar este indicat ca in aceste cazuri sa va instalati pe telefon ori smartphone tot felul de aplicatii utile pentru o asemenea calatorie. Sunt disponibile in prezent foarte multe aplicatii cu rute, trasee turistice, locuri pitoresti, restaurante, hoteluri, pensiuni, etc.

Este de la sine inteles ca, orice drum lung cu masina trebuie sa va faca mai atenti, sa fiti in permanenta in alerta atunci cand conduceti. La drum lung orice conducator auto trebuie sa acorde condusului o atentie speciala.

Inainte de orice calatorie, masina trebuie sa fie in perfecta stare de functionare.

Fireste ca nu strica sa efectuati o inspecte de detaliu asupra autoturismului dumnoavastra, sa va asigurati ca aveti ulei, lichid de racire, anvelope in buna stare, sa verificati motorul.

De asemenea, este bine sa verificati ca aveti in masina necesarul pentru a efectua mici reparatii, spre exemplu, ca puteti schimba o roata.

Va recomandam de asemenea sa verificati presiunea in anvelope. Pentru masinile incarcate, este bine sa cresteti presiunea in anvelope, de la 0,3 la 0,5 bari.

Daca aveti bagaje grele, este bine ca acestea sa fie asezate pe podea, intre roti, pentru a oferi stabilitate masinii.

La drum, daca aveti masina incarcata cu bagaje, este bine sa constientizati asta si sa realizati ca masina reactioneaza mai greu astfel incarcata.

Daca alegeti sa puneti bagajul pe portbagajul de deasupra masinii ori in cel din spate, fiti atenti sa respectati regulile Codului Rutier.

Nu acoperiti placuta de inmatriculare, pastrat-o la vedere, curata.

Dormiti cel putin 8 ore inainte de plecarea la un drum lung. Faceti pauze, ori la 100 de kilometri parcursi, ori la doua ore de mers. Pauze de 10-15 minute sunt binevenite, pentru odihna si pentru dezmortitul picioarelor, atat pentru sofer cat si pentru ceilalti pasageri.

Noaptea este mai riscant sa conduceti, dar daca trebuie, fiti mai atent la conduc decat de obicei.

Stiati ca sunt si ore plictisitoare in trafic? Ei bine, da! Intre 2 si 6 dimineata precum si intre 14 si 16 dupa amiaza, exista riscul cel mai mare ca un sofer sa se plictiseasca in trafic.

Fie vara, fie iarna, asigurati-va ca aveti suficienta apa cu voi. Mai ales in sezonul cald, aveti nevoie de multa apa.

Un sofer bine pregatit se asigura temeinic inainte de a pleca intr-o calatorie de durata.

Pentru linistea voastra si a celor care calatoresc impreuna cu voi in masina, asigurati-va ca aveti la voi:

  • triunghi
  • un singator de incendiu
  • genata de prim ajutor
  • rezerva de ulei
  • lichid de spalare
  • antigel
  • copie dupa documentele masinii si de identitate ale voastre
  • o lanterna functionala
  • o umbrela
  • manusi de lucru
  • cric
  • 1-2 paturi pentru sezonul rece
  • rezerva de chei

Daca plecati cu masina personala intr-o calatorie in strainantate, asigurati-va ca stiti care sunt regulile de circulatie pentru tarile pe care le traversati. Fiti atenti la locul de destinatie la varii aspecte care v-ar putea interesa, din punct de vedere al autoturismului pe care il conduceti.

Asigurati-va masina corespunzator atunci cand plecati intr-o excursie, mai ales in strainantate este bine sa fiti foarte bine protejat din acest punct de vedere.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies