Nu v-ati primit taxa auto?

Daca va numarati printre cei carora nu li s-a restituit taxa auto in 2019, s-ar putea sa va intereseze aceste informatii.

Restituirea taxei auto a avansat destul de mine in acest an, ramanand totusi in coada de peste unele dosare neclare.

Cei de la fisc anuntasera deja de prin septembrie ca nu mai sunt foarte multe cereri nesolutionate, ca s-au restituit marea majoritatea a taxelor auto catre contribuabilii romani.

Acestia ne informau totusi ca sunt multe dosare incomplete, dar ca cei care au astfel de dosare vor fi notificati pentru a reusi sa-si completeze dosarul.

Cei carora li se restituie taxa auto au dreptul si la dobanzi, costuri datorate intarzierilor survenite la restituirea respectivei taxe. Penalizarile se calculeaza din momentul in care s-au perceput taxele pana cand ele au fost inapoiate. si reprezinta 0,2% din suma restituita, pentru fiecare zi de intarziere.

In mod normal, tot procesul ar fi trebuit sa se incheie in 30 iunie, insa, acesta a fost prelungit datorita epuizarii fondurilor.

Din fericire la rectificarea bugetara au fost prevazuti bani pentru aceste restituiri ale taxei auto.

Sa le amintim celor care nu sunt la curent cu subiectul, in urma unei deliberari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, s-a stabilit ca taxele auto percepute de statul Roman ar fi ilegale si ar trebui stopate.

Intre timp, statul roman a realizat si o procedura de restituire a taxei auto pentru cei ce achitasera deja aceasta taxa, oferindu-le acestora posibilitatea de a-si cere banii inapoi, plus dobanzile aferente intarzierilor.

Ce poti face daca nu ti s-a restituit taxa auto?

Sunt multe persoane care nu si-au recuperat banii, din varii motive, cum spuneam mai sus, unii au dosare incomplete, altii probleme cu conturile bancare etc.

Cei care nu si-au primit inca banii inapoi aferenti acestei taxe auto, trebuie sa mearga la ANAF sa vada motivul pentru care nu li s-a procesat dosarul.

In cazul in care dosarul este incomplet, trebuie sa-l completeze.

Sfatul autoritatilor este ca cei ce nu si-au primit taxa auto sa mearga la ANAF sa afla care este problema si apoi sa incerce o rezolvare.

In septembrie, ANAF anunta ca au restituit taxe auto in cuantum de 6.16 miliarde de lei, taxe aferente a 1,9 milioane cereri depuse si aprobate.

Va reamintim ca actele necesare recuperarii taxei auto 2019 au fost urmatoarele:

  • cerere de restituire a sumelor
  • hotarare judecatoreasca
  • act identitate
  • document de plata din care sa reiasa achitarea taxei pe poluare
  • cartea de identitate a masinii in copie
  • extras de cont bancar din care sa reiasa codul IBAN – pentru restituirea banilor
  • telefon contact – preferabil mobil.

Daca stiti ca la dosarul depus nu aveti unul ori mai multe dintre aceste documente, mergeti cu cele lipsa la ANAF si completati dosarul.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies