Ghid credite auto

Tot ce trebuie sa stii despre finantarille auto. Raspundem la cele mai frecvente intrebari despre creditele auto.

Ne-am propus astazi sa vorbim pe larg despre finantarile auto, intr-o maniera completa si suficienta pentru cel care doreste sa se initieze in acest proces.

Am selectat pentru voi cele mai frecvente intrebari ce vin pe adresa noastra, ale caror raspunsuri sunt menite sa contureze acest subiecte.

Am structurat aceste intrebari si raspunsuri intr-un format usor de inteles, si speram sa va fie de ajutor acest ghid al creditelor auto, asa cum noi l-am numit.

1.Care sunt conditiile minime necesare accesarii unui imprumut auto?

Societatile financiare care detin in portofoliu astfel de produs au conditii variate, insa, in medie, cerintele sunt urmatoarele:

 • varsta intre 20 si 65 de ani
 • existenta unui carnet de conducere
 • alegerea unui masini ce necesita evaluare din partea creditorului
 • cetatenia
 • grad de indatorare
 • venit actual
 • vechime in munca

2.Ce masina pot cumpara apeland la un astfel de imprumut?

Fiecare societate creditoare are standardele ei. Unele accepta sa finanteze si masini noi si second-hand. Altele accepta doar anumite branduri.

In marea majoritate a cazurilor, societatile permit clientului sa-si cumpere masina dorita, cu dotarile suplimentare alese, daca indeplineste conditiile de bonitate impuse la accesare.

Masina aleasa va depinde foarte mult de veniturile tale actuale si de gradul de indatorare. In esenta, conteaza mult pretul autoturismului pe care doresti sa-l achizitionezi.

3.Cati bani pot obtine din acest credit?

Sumele pot varia de la un creditor la altul. La unele societati limita maxima depinde de venitul tau actual.

Avand in vedere ca aceste credite nominalizate sunt garantate cu produsul achizitionat, tu trebuie sa ai bonitatea necesara rambursarii in bune conditii a sumelor datorate.

In mare, insa, sumele imprumutate variaza intre 50.000 lei si 500.000 lei.

4.Creditul auto se garanteaza cu masina cumparata?

Nu in toate cazurile. Insa, la multe societati financiare se practica aceasta varianta de girare cu masina a imprumutului.

Exista si imprumuturi auto fara garantii ori giranti, insa, sunt destul de rare. Oricum, daca vorbim de credite ne-nominalizate ne orientam brusc catre tagma creditelor de nevoi personale, unde nu conteaza ce cumperi si cu ce pret pentru ca nu te intreaba nimeni.

5.Bancile finanteaza doar masini noi ori si second hand? Cat de veche trebuie sa fie masina?

Multe banci limiteaza oferirea creditelor auto de vechimea masinii. Sunt insa si banci care finanteaza achizitia de masini second hand.

Spre exemplu, cei de la Banca Transilvania spun ca ei finanteaza orice masina noua ori second hand contractata de la un dealer autorizat.

Si cei de la CEC Bank spun ca finanteaza autoturisme noi ori rulante, dar nu mai vechi de 5 ani.

6.Este obligatorie achizitia masini printr-un dealer auto?

Fiecare institutie financiara are politicile ei. Dupa cum ati observat mai sus, cei de la Banca Transilvania ofereau finantare pentru orice masina, noua ori second hand, cu conditia sa fie achizitionata printr-un dealer autorizat.

Daca este vorba de un credit auto in care se gireaza cu masina, esti obligat sa achizitionezi masina printr-un dealer autorizat.

In cazul creditelor ara garantii, nu este neaparat necesar ca masina sa fie achizitionata printr-o reprezentanta.

7.Poti sa accesez un credit auto daca sunt in Biroul de Credit ca rau platnici?

Accesarea unui credit auto pentru cei inscrisi in Biroul de Credit depinde de societatea de finantare. In esenta insa, depinde de istoricul tau de creditare, daca ti-ai stins datoriile din trecut si indeosebi de bonitatea ta actuala. Asadar, sunt mai multi factori de care se tine seama.

In primul rand trebuie sa stiti ca un credit auto nu este apanajul bancilor, el poate fi accesat si de la IFN-uri. Si, dupa cum stiti, IFN-urile au politici de creditare mai laxe decat cele ale bancilor.

Vei avea sanse mai mari de obtinere a unui imprumut auto, in cazul in care ai istoric negativ de creditare, daca apelezi la un produs fara garantii, adica nu ti se impune sa cumperi masina printr-un dealer autorizat.

8.Cand este util sa accesez un credit auto?

Sa-ti cumperi o masina nu este un lucru usor, nici ieftin. De aceea trebuie sa iti cantaresti bine posibilitatile financiare inainte de a intreprinde o astfel de actiune.

Cumpararea unei masini este primita de regula cu entuziasm intr-o familie. Insa, daca ne uitam la veniturile romanilor, putini reusesc sa-si cumpere un autoturism cu banii jos. Deci, in majoritatea cazurilor se opteaza pentru un credit si pentru plata in rate a vehiculului achizitionat.

Sa presupunem ca ne-am hotarat sa ne cumparam o masina si nu avem banii necesari. Ce varianta de finantare alegem?

 • credit auto?
 • credit auto prin dealeri?
 • leasing auto?

Sunt trei tipuri de finantari ce-ti pot indeplini visul, anume, acela de a avea o masina.

Nu vom dezvolta aici aceste trei tipuri de finantari, pentru ca de-a lungul timpului am scris de spre ele, deci puteti gasi informatie suficienta pe aceasta platforme despre aceste subiecte.

Vom presupune ca voi ati ales deja metoda de finantare si vom merge mai departe cu ceea ce este necesar sa intreprindeti ulterior alegerii.

Indiferent de tipul de finantare ales trebuie sa intrati pe platforma online a societatii finantatoare si sa verificati oferta.

9.Pot sa accesez online un credit auto?

Poti sa vezi online care sunt ofertele de finantare, sa le compari, sa utilizezi calculatoarele de credit pentru a verifica costurile aferente (luati ca punct de reper dobanda anuala efectiva).

Prin intermediul calculatoarelor de credit puteti sa cautati cea mai avantajoasa sursa de finantare.

Poti vizita mai multe platforma online care ofera imprumuturi auto si sa folosesti aplicatiile lor online pentru accesare. Nu uitati sa cititi cu atentie toate informatiile puse la dispozitie inainte de a semna vreun act.

Chiar daca accesezi online un credit auto, tot finantare se numeste, doar procesul de acordare se simplifica foarte mult.

Practic, in loc sa te deplasezi la o societate, aplici online de pe telefon ori laptop.

Fiecare tip de finantare amintit anterior iti permite achizitia in rate a autovehiculului dorit.

10.Toate masinile se achizitioneza in rate?

De principiu, daca nu platesti cash si apelezi la un credit auto ori leasing auto, vei plati rate pe toata perioada derularii contractului de credit.

Masini in rate ofera fiecare finantator, fie el direct ori indirect prin servicii de leasing ori prin dealeri auto.

In ultima vreme tot mai multi cumparatori de masini apeleaza la aceasta varianta de accesare, o varianta comoda, fara deplasari.

Inainte de a obtine finantarea, trebuie sa cauti un dealer auto, daca ai deja in minte ce masina iti doresti.

Retineti: nu dealerul auto iti da creditul, ci o societate financiara cu care acesta colaboreaza.

Reprezentanta careia i te adresezi va trimite mai departe cererea ta de creditare catre diverse societati financiare, urmand ca mai apoi, dealerul auto sa o aleaga pe cea mai avantajoasa pentru tine.

Daca sunteti in cautarea unui imprumut in rate fara avans veti avea de cautat. Majoritatea institutiilor financiare solicita avans la acordare.

11.Care ar fi avantajele si dezavantajele cumpararii unei masini printr-un dealer auto?

a. Avantaje:

 • poti obtine un credit fara avans, daca dealerul are contract cu societati de finantare care au astfel de oferte in portofoliu
 • dealerul poate avea intelegeri mai bune cu diverse societati financiare, aducandu-ti tie avantaje pe partea de finantare
 • chiar daca la prima vedere e ciudat ca un dealer sa conclucreze cu banci si IFN-uri, s-ar putea ca asta sa fie in avantajul tau
 • dealerul poate sa fie angrenat in diverse programe ori sa ofere diverse campanii prin care sa-si faca reclama; acestea sunt bonusuri pe care ar fi bine sa le urmaresti pentru ca iti vor aduce economii serioase

b. Dezavantaje:

 • s-ar putea ca dealerul sa ia in calcul unele oferte financiare care sunt strict in avantajul lui, tu iesind in dezavantaj din aceasta intelegere
 • nu poti opta pentru variatii ale sumelor lunare de plata; ratele sunt in functie de suma totala a creditului accesat
 • s-ar putea sa obtii o oferta mai slaba decat ai obtine daca ai contracta direct de la banca un credit in nume personal
 • cum reclama e mama comertului, s-ar putea ca dealerul sa-ti ‘luctruiasca’ oferta astfel incat sa crezi ca ai facut o afacere, dar de fapt ea sa fie in defavoarea ta.

12.Cum procedez pentru a accesa un credit auto fara garantii?

Acest tip de finantare nu implica existenta unei garantii, deci nu trebuie sa girezi imprumutul cu masina. Este cazul clasic al creditelor nenominalizate, adica cele in care finantatorul nu te intreaba ce faci cu banii imprumutati.

Dar, dezavantajul creditelor fara garantii este acela ca nu poti imprumuta sume mari de bani.

Sfaturi:

 • alege dealeri auto cunoscuti cu experienta in piata
 • mergi la sigur cu ofertele financiare daca societatea financiara este una cunoscuta
 • nu accepta sa te imprumuti la firme neautorizate, e ca si cum ai lua bani de la camatari
 • nu cumpara masina pe care nu ti-o permiti, oricat de mult ti-ar placea
 • analizeaza cu atentie care iti sunt nevoile exact si cumpara o masina in acord cu ele

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies