Despre asigurarile auto obligatorii si facultative

Ti-ai cumparat un autoturism si nu stii pentru ce asigurare sa optezi? Iti trebuie o asigurare auto obligatorie, dar te-ar interesa si una facultativa?

Majoritatea firmelor de asigurare din Romania ofera posibilitatea optarii pentru ambele tipuri de asigurari auto, atat pentru cea obligatorie RCA, cat si pentru cea facultativa.

Pe platforma online a celor de la ASF Romania, gasiti descrise ofertele asiguratorilor romani de gen, printre care se numara: RCA, CASCO, bonus-malus, CEDAM si constatarea amiabila de accident.

In Romania activeaza in prezent 9 societati de asigurari autorizate de ASF pentru emiterea asigurarii obligatorii de raspundere civila RCA:

ALLIANZ – TIRIAC ASIGURARI S.A.
GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.
ASIGURAREA ROMANEASCA – ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.
OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
GROUPAMA ASIGURARI S.A.
UNIQA ASIGURARI S.A.
SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE S.A.
GRAWE ROMANIA ASIGURARE S.A.

Asigurarea obligatorie RCA este o asigurare care in urma unui accident produs din vina celui asigurat permite despagubirea celuilalt conducator autor ce a sferit de pe urma acelui accident.

Toate persoanele fizice si juridice din Romania detinatoarea unui autoturism inmatriculat in Romania sunt obligate sa incheie politia de asigurare RCA. Aceasta asigurare se afiseaza pe parbrizul masinii intr-un loc vizibil din exterioe, alaturi de vigneta, ce se inmaneaza soferului la incheierea RCA-ului.

Asigurarea obligatorie RCA permite celui pagubit sa primeasca despagubiri in urma unui accident in care a suferit daune, chiar daca soferul impricinat nu are o stare materiala buna.

Aceasta asigurare obligatorie este valabila pe intreg teritorul Romaniei dar si in Spatiul Economic European. Asiguratorii pot exstinde aceasta asigurare, tarile pentru care soferul este asigurat fiind trecute in clar in politia de asigurare.

Daunele despagubite la un accident sunt:

 • vatamari corporale
 • pagube materiale
 • pagube consecinte a lipsei de utilizare a vehiculului avariat
 • cheltuieli de judecata suportate de persoana care a suferit un prejudiciu din accident

Tarifele politelor de asigurari RCA variaza de la o societate la alta, insa valorile lor pot fi gasite pe platformele online ale societatilor de asigurari.

Asigurarea CASCO – care este o asigurare facultativa care asigura despagubirea vehiculului avariat in accident, este vorba aici de masina inscrisa in polita de asigurare.

In contractul de asigurare CASCO sunt prevazute toate drepturile si obligatiile care va revin, precum si cele ale societatii cu care ati incheiat respectiva polita facultativa.

Iata catva societati de asigurari cunoscute in piata la care puteti apela pentru incheierea atat a unei polite obligatorii RCA, cat si a unei asigurari CASCO:

 • City Insurance – ofera ambele tipuri de asigurari. Pe cei de la City Insurance ii puteti gasi la numerele de telefon 021.231.0090, 021.231.0079, 021.230.3248, 021.231.0054, 021.231.0713. De asemenea, puteti sa le trimiteti un email la adresa office@cityinsurance.ro.
 • Groupama ofera asigurare RCA, CASCO Gradual, CASCO Gradual cu clauza autocontrol, CASCO Moto, si asigurarea Carte Verde. Pe cei de la Grupama ii puteti gasi la numele de telefon 0374 110 110, ori 021 302 76 40. Relatii suplimentare puteti sa aflati daca le trimiteti un email pe adresa relatii.clienti@groupama.ro ori office@groupama.ro.
 • Euroins ofera Asigurare obligatorie RCA, CASCO si asigurarea civila autovehicule. Cei de la Euroins pot fi gasiti la numerele de telefon 021 317 07 11; 021 317 07 12 . Fax: 021 317 07 14. Puteti sa le trimiteti un mesaj pe adresa office@euroins.ro.
 • Generali ofera la randul sau in sectorul Auto, urmatoarele tipuri de asigurari: CASCO PERFECTO, CASCO COMPLETO, RCA si Persoane Transportate. Cei de la Generali pot fi gasiti la numerele de telefon 0372.01.02.02, ori centrul daune in Bucuresti la telefon (40) 021.307.83.61. Puteti sa le si scrieti pe adresa info.ro@generali.com.
 • Allianz Tiriac are in portofoliu pe segmentul auto pentru persoane fizice, asigurarea obligatorie RCA cu decontare directa, dar si asigurarea autocu varii obtiuni. Pentru persoanele juridice Allian Tiriac ofera RCA, Asigurarea de raspundere a transportatorilor precum si Asigurarea auto FlexiCasco. Aceasta societate de asigurari poate fi contactata telefonic la numerele 021 2082 222 / Fax. 021 2082 211, infoline 021 2019 100. Puteti sa le trimiteti un email pe adresa allianzdirect@allianztiriac.ro.
 • ASIROM – ofera asigurarea obligatorie de raspundere civila RCA si asigurarea facultativa CASCO. Pe cei de la ASIROM ii puteti contacta telefonic la numarul 021 9599, ori puteti sa le scrieti pe adresele comunicare@asirom.ro si office@asirom.ro.
 • Omniasig are in portofoliu atat asigurarea obligatorie RCA, cat si CASCO cu variantele CASCO ECOnom si VIVA CASCO. Cei de la Omniasig pot fi sunati la numarul de telefon 021 9669.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies