Cumparati masina de pe Internet? Evitati inselatoriile!

Ai gasit pe Internet o oferta irezistibila pentru masina la care ai visat intotdeauna, la un pret imbatabil? Atentie la inselatoriile care infloresc pe site-urile de vanzari particulare!

Cele 3 indicii pentru a detecta o inselatorie online

Chiar daca majoritatea oamenilor stiu sa recunoasca usor o inselatorie, este imperativ sa ramaneti mereu vigilenti. De ce? In special pentru ca metodele folosite sunt din ce in ce mai ingenioase. Iata cele 5 semne care ar trebui sa va avertizeze.

O mare afacere!

Primul semn de intrebare este pretul excesiv de mic pentru vehiculul propus. Iar semnu de intrebare este cu atat mai mare mai ai ales daca este vorba despre un vehicul de colectie sau un model foarte cautat. Fereste-te de reclamele care arata prea bine pentru a fi adevarate.

Lipsa informatii

In al doilea rand, cititi cu atentie descrierea masinii. Imaginile utilizate nu sunt cele ale presupusului vehicul de vanzare, ci provin dintr-un catalog online. Sau, descrierea este incompleta, informatiile nu sunt corecte ori documentele vehiculului prezentat nu sunt conforme.

Vanzator absent

In astfel de escrocherii, vanzatorul raspunde foarte vag la intrebarile adresate. Chiar daca va trimite o copie a actelor sale de identitate, trebuie sa ramaneti in garda, deoarece de multe ori se folosesc acte false sau documente apartinand unei victime anterioare. Foarte des, vanzatorul va solicita sa-i trimiteti e-mailuri private, mai degraba decat sa utilizati platforma oficiala unde ati gasit oferta.

Un alt indiciu ca ceva poate fi in neregula este ca vanzatorul spune ca se afla intr-o tara straina. Foarte des, sunt mentionate mai multe tari. Pentru a da un exemplu, se spune ca vanzatorul este de nationalitate romana, dar ca locuieste in Franta iar masina ar fi in Italia. O luam putin inainte – nu am discutat inca despre platile in avans, dar trebuie sa mentionam aici ca sunt sanse sa vedeti un cont bancar de la o banca dintr-o cu totul alta tara decat cele deja mentionate.

Multi sunt atrasi de ofertele de finantare auto in rate fara Birou de Credite, fara sa mai fie atenti la detaliile contractului. Fireste ca este o greseala sa semnezi ceva inainte de a avea toate informatiile disponibile si de a le intelege.

Ce trebuie sa faceti?

Pentru a evita aceste inselatorii si orice alte griji, ramaneti atenti si urmati aceste sfaturi simple:

Nu dezvaluiti informatii personale

In primul rand, nu divulgati in nicio circumstanta informatiile dvs. personale, cum ar fi adresa, numele, permisul de conducere sau chiar detaii bancare. Nu trebuie trimisa niciodata o copie a vreunui document, de niciun fel. Char daca va ganditi ca orce ar fi, nu veti plati niciun avans, deci “n-am ce pierde”, nu se stie niciodata cand datele personale vor fi folosite ulterior intr-o alta inselatorie.

Nu platiti pentru o masina pe care nu ati vazut-o niciodata

Nu platiti avans, taxe de livrare, taxe notariale, comisioane sau orice altceva, fara o forma personala oficiala, daca nu ati vazut sau incercat niciodata vehiculul. Asigurati-va ca solicitati toate informatiile despre masina si toate documentele aferente, cum ar fi numarul de serie sau inmatricularea vehiculului. Faceti cercetarea pe web, pentru a compara preturile, descrierile, fotografiile si anunturile oficiale ale garajelor sau ale dealerilor oficiali. Atentie, avand datele unui vehicul se poate deja verifica independent istoricul unui vehicul.

Verificati intotdeauna informatiile

Nu uitati sa solicitati vanzatorului informatii specifice. Feresti-va de furnizori si vehicule din alte tari. In plus, intotdeauna este nevoie de timp de gandire. Daca aveti vreo indoiala cu privire la onestitatea vanzatorului, nu ezitati sa o raportati platformei online pe care este publicat anuntul. Aceste site-uri nu sunt, in principiu, responsabile pentru tranzactiile dintre vanzatori si clienti, dar pot elimina cel putin reclama frauduloasa.

Utilizati doar modalitati securizate de plata

Nu uitati sa utilizati o metoda de plata securizata pentru a efectua toate tranzactiile dvs.:

  • Utilizati instrumentele site-ului de vanzari private, niciodata nu prin detalii private. In cazul in care vanzatorul insista sa va trimita mesaje de email private, acesta poate arunca deja o lumina proasta asupra onestitatii sale.
  • Cititi cu atentie conditiile generale de vanzare si conditiile de plata ale site-ului de vanzari private, pentru a cunoaste procedura in caz de litigiu.
  • Nu dati niciodata codul de siguranta al cardului (cele trei de pe spate) unui vanzator.
  • Plateste de preferinta cu cardul, nu prin transfer bancar – care este irevocabil. Evitati sa utilizati servicii externe online de transfer de bani a solutiona aceste tranzactii.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies