Cum este convenabil sa cumparam o masina? In rate, in leasing ori cash?

Va intrebati cum e mai bine sa achitati o masina, cu manii jos, in leasing ori in rate? Iata cateva sugestii pentru 2020.

Cea mai avantajoasa cale de a plati o masina depinde mult de nivelul veniturilor clientului si de istoricul lui de creditare.

Daca esti pe cale sa-ti cumperi masina mult visata care iti indeplinesti toate nevoile tale cotidiene, dar nu stii pentru care varianta de plata sa optezi, partiala ori integrala, ne-am gandit sa va dam noi cateva idei care sa va clarifice intr-un fel alegerea.

Avand in vedere ca putini oameni isi permit sa cumpere o masina cu banii in mana, si tot mai multe persoane apeleaza la un sistem de rate, printr-un credit ori un contract de leasing, ne vom axa pe aceste doua modalitati intalnite mai frecvent in piata.

Fiecare optiune are avantajele si dezavantajele ei, alegerea depinzand destul de mult de bonitatea clientului, dar si de tipul masinii.

Cumpararea cash a unei masini este varianta optima indeosebi pentru persoanele fizice. Scapi astfel de grija ratelor, de termene de plata, de dobanzi penalizatoare, raportati pentru intarzieri s.a.m.d. .

Pentru persoanele juridice este mai avantajos leasingul pentru ca o masina de firma este extrem de folosita si atunci persoanele juridice isi doresc sa foloseasca masina intens, avand inclusiv posibilitatea de a renunta la ea daca este depasita din punct de vedere tehnic.

Ce varianta de plata este mai buna?

a. Plata cash, in avans, in numerar este cea mai avantajoasa cale din punct de vedere financiar. Sunt eliminate astfel tot felul de comisioane, taxe, dobanzi penalizatoare, etc.

Avantajul platii cash este dat in primul rand de eliminarea oricarei forme contractuale de imprumut. Dupa cum stiti orice contract de credit vine cu obligatiile sale care pot genera batai de cap in timp, mai ales ca astfel de contracte se incheie pe perioade lungi de timp. Nu poti sa stii ce se poate intampla intr-o astfel de perioada, ce schimbari pot aparea in privinta veniturilor tale, de exemplu.

Dezavantajul acestei metode este acela ca este o cale destul de restrictiva la care un numar mic de persoane au acces. Nu oricine isi permite sa plateasca cash o masina.

b. Leasingul este o posibilitate de luat in calcul indeosebi de cei care isi schimba frecvent masina, de cei care folosesc intens autoturismul. Cum spuneam anterior, leasingul este deosebit de functional pentru persoanele juridice.

Leasingul este preferat de persoanele tinere, cei care isi schimba masinile mai des, cum apare o tehnologie noua hop si ei. Folosind acest contract de inchiriere, poti sa scapi de grija reparatiilor, de grija problemelor mecanice ce pot aparea. Apoi, ratele la leasing sunt de regula mai mici decat cele aferente achizitiei unei masini noi ori second hand.

Pe de alta parte, la finele contractului de leasing, poti sa renunti la masina, ramanand doar cu amintirea condusului.

c. Plata in rate a unei masini

Aceasta posibilitate este una destul de frecvent utilizata la noi in tara. Deosebirea fata de leasing este ca, in acest caz, ramai proprietatul masinii la finalul contractului.

Sunt oferte bune in piata de achizitie cu plata in rate a unei masini, poti sa apelezi la un credit fara avans sau fara dobanzi, indeosebi daca apelezi la o creditare directa de la producatori ori dealeri.

Dupa cum stiti probabil, multi producatori au pe langa divizii financiare care gestioneaza astfel de vanzari in rate.

Printr-o astfel de finantare a unei masini in rate poti sa obtii o masina intr-un mod asemanantor cu achizitia cu plata in avans. Avantajul este ca printr-o plata in rate, perioada de finantare este mai mare, si ratele aferente sunt mai mici.

Accesarea unui credit auto nu este un lucru dificil.

Multe banci si IFN-uri acorda credite auto, plus nenumarate societati de leasing.

Apeland la achizitia unei masini cu plata in rate folosind un credit, poti beneficia de optiunea de rambursare anticipata a imprumutului, scapand in acest mod de comisioane si dobanzi si alte taxe.

Comments
  1. O S

    Nici eu nu m-am decis daca sa-mi cumpar masina in rate sau prin leasing. In rate mi se pare mai sigur.

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies