Cum alegi cel mai bun scaun auto copii?
Parintii se intereseaza mereu care este cel mai bun scaun auto copii, dupa ce criterii sa-l aleaga.
Daca v-ati aflat in situatia de a cumpara un scaun auto pentru copii, stiti probabil ca aceste produse au multe caracteristici aparte.
Fiind o investite importanta, atat ca nivel de siguranta dar si ca pret, caci nu costa chiar putin un astfel de scaun, vrem sa stim care este cel mai bun scaun auto pentru copii.
Alegerea in final este a noastra, dar, pana la alegere, ar trebui sa luam in considerare mai multe oferte si abia apoi, companrandu-le, sa-l alegem pe cel potrivit in acceptiunea noastra.
Care sunt criteriile in alegerea celui mai bun scaun auto?
Luand in considerare normele de siguranta legale, atat in acord cu legislatia romaneasca dar si cu cea europeana, cand achizitionam un asemenea produs, trebuie sa fim siguri ca el respecta toate normele de siguranta.
Copiii pana in 12 ani au nevoie de scaun special pentru a sta in masina, astfel incat sa aiba siguranta necesara. Orice om cu scaun la cap isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau, astfel ca nu putem sa banuim pe nimeni de rea credinta in aceasta situatie. Spunem doar ca trebuie sa avem mai mare grija cand alegem, sa fim atenti ca el sa indeplineasca conditiile prevazute de legislatie.
Exista mai multe tipuri de scaune, la fiecare in parte trebuie sa ai in vedere niste caracteristici foarte importante: cati bani vrei sa dai si cat de eficient vrei sa fie.
Cele mai bune scaune auto pentru copii sunt cele ergonomice, dar si aici exista multe alte caracteristici care ii pot ajusta in bine calitatile ori in rau.
Spre exemplu, trebuie sa cumperi un scaun in acord cu varsta copilului si cu dimensiunile sale fizice. Stiu ca va intrebati cat de rapid va trebui sa cumperi un scaun auto nou pentru ca cel vechi ii ramane mic. Dar, asta e, copiii cresc si e sanatos sa ne bucuram de asta, chiar daca ne costa.
Un lucru important de care iarasi trebuie sa tineti seama cand alegi un scaun auto pentru copiii vostri este si cel legat de certificari. Unele scaune au certificari serioase, cu mii de teste la activ.
Ca parinti trebuie sa va intereseze aceste aspecte si sa le luati in calcul atunci cand treceti la lista scurta cu cele mai bune scaune pentru copii.
Nu exista neaparat un ghid al cumparatorului in acest caz, dar promitem ca, ajungand la finele acestui articol, sa aveti clar in minte caracteristicile pe care ar trebuie sa le urmariti cand va propuneti sa achizitionati un atare produs.
Cea mai importanta certificare pentru un scaun auto pentru copiii este ECE R44 03 & 04 sau ECE R129; aceasta certificare este un test de rezistenta la impoactul frontal pentru viteze cuprinse intre 50 si 55 km/h, precum si la un impact din spate la viteza de 30 km/h. Acest standard denumit RI29 mai poarta numele si de i-Size, asta ca sa nu va incurcati cand doriti sa alegeti.
Daca ati avut deja experiente cu scaunele auto cu siguranta v-ati intrebat ce inseamna i-size si isofix.
i-size reprezinta un standard european pentru scaunele auto copii, adica este incadrarea in standardul RI29. In acord cu acest stanrd, copilul este asezat intr-o scaun pe dimensiunile sale, in acord cu greutatea si inaltimea. Daca se incadreaza acestui standard i-size, scaunul este regulamentar, daca nu, el este regulamentar.
Isofix pe de alta parte este un alt sistem de siguranta pentru scaunele auto pentru copii, deosebirea este ca acesta utilizeaza puncte fixe de prindere si nu curele.
Fireste ca din multe puncte de vedere, Isofix este mai sigur, fiind mai bine prins si nelasand scaunul sa se rastoarne la o frana brusca, o panta abrupta ori o curba periculoasa.
Din acest punct de vedere, veti vedea ca sunt doua tipuri de scaunele, unele care vin deja cu un sistem de prindere Isofix, si altele carora va trebuie sa le adaugi tu o baza in masina pentru a putea sa le instalezi.
Alegerea in functie de copil si pozitionarea in masina
Greutatea copilului
Exista scaune auto pe grupe de greutate, cele mai cunoscute fiind intre 0 si 10 kg, intre 0 si 13 kg, intre 9 si 18 kg, intre 15 si 25 kg si intre 22 si 36 kg.
Daca alegi un anume model, asigura-te ca ai o plaja buna de crestere, pentru a nu schimba scaunul dupa doua luni de la cumparare.
Pozitionare spre spatele masinii
Aceasta asezare se recomanda de regula grupelor mici de varsta, de pana la 12-15 luni si pana la maxim 10 kg.
Astfel de scaune sunt speciale indeosebi pentru bebelusi, cu pozitia in directia opusa mersului.
Exista scoici ce pot fi fixate pe un cadru, scoica ce se poate transforma ulterior in carut.
Pozitionarea in acelasi sens cu directia de mers
Aceasta pozitionare este pentru copiii mai marisori, cu varste de pana la 4 ani.
Astfel de scaune le permit copiilor sa vizualizeze mersul, sa se bucure de priveliste, dar in aceleasi timp ofera si protectie pentru cap si corp, precum si pentru partile laterale.
Scaun auto transformabil
Un astfel de scaun este destinat copiilor mai mari, cu greutate de pana la 36 de kg.
Scaunele de acest gen sunt flexibile, ele putand fi montate in ambele directii, si opus directiei de mers si in aceeasi directie cu mersul autoturismului.
Scaunele de acest fel se mai numesc si convertibile, ele costa mai mult, dar sunt functionale pentru un timp mai indelungat.
Exista si scaune cu inaltator ori cu booster, astfel de scaune nu sunt dotate cu o centura integrata, deci se poate folosi doar cea a masinii.
Cum trebuie sa arate un scaun auto?
Fireste ca partea de deisgn nu este neaparat o caracteristica importanta, dar conteaza. Mai ales pentru mamici!!! Da, pentru ca memele cand vad un scaun cu floricele ori cu cine stie ce accesorii, cu greu le mai poti tine piept cu standarde de calitate si siguranta.
Ca utilitate, un scaun de culoare inchisa nu este tocmai bun pentru ca atrage lumina si implicit caldura. Unul in culori deschise atrage de asemenea murdaria. Asadar, trebuie sa facem un comprimis si sa cautam ceva intre, care sa multumeasca pe toata lumea.
Acum, sunt mai multe aspecte care te-ar putea interesa la un scaun: numarul pozitiilor de inclinare, daca este rabatabil sau nu spatarul, daca suportul este din plastic ori din metal de calitate, daca pozitia de fixare a hamurilor este realizata in 3, 4, 5 ori mai multe puncte, daca este compatibil cu caruciorul, daca are sistem de blocare, daca are husa detasabila, carui standard de calitate ii apartine, daca este usor de montat.
Fireste ca cu cat mai multe caracteristici pro adunam in dreptul scaunului ideal, cu atat mai calitativ este produsul si mai mare este pretul.
La o adica, daca nu ne pace prea tare culoarea, exista si huse pentru vreme rece, copertine sau accesorii variate pentru scaune.
Din punctul nostru de vedere, cel mai bun scaun pentru copii ar trebui sa intruneasca standardele de calitate si de siguranta prevazute de lege, dar sa fie si functional pentru noi, in acord cu dimensiunile copilului.
Un scaun ideal este folosit timp indelungat, deci, putem opta pentru varianta Isofix, caz in care veti avea o plaja mai mare de ajustari.
Exista multi producatori de scaune auto pentru copii, dintre cei mai cunoscuti amintim aici: Chicco, beSafe, Maxim Cosi, Britax Romer, Recaro, Cybex, Joie, Stokke etc.
Speram ca ti-am oferit toate premisele de plecare in alegerea celui mai bun scaun auto pentru copii. A, si apropos, poti sa-l cumperi online, sunt multe mgazine care ofera astfel de produse.