Ce trebuie sa stii la achizitia unei masini second hand?
Iata cateva sfaturi utile pentru cei ce vor sa cumpere o masina second hand
Achizitia unei masini nu este o treaba usoara, mai ales cand nu este un profesionist intr-ale automobilului.
Costand si o suma importanta de bani, este bine sa iti iei masuri de precautie, astfel incat sa nu iesi in pierdere dintr-o astfel de tranzactie.
Daca ai la indemana toate parghiile cunoscute, este usor sa cumperi o masina second hand. Conditia esentiala este sa te informezi, sa ai la indemana ghiduri cu preturi, rapoarte cu istoricul automobilului si asa mai departe.
Oferte de masini second hand sunt nenumarate, insa pentru a gasi masina ideala nu este un drum usor. Cei care pleaca intr-o astfel de aventura trebuie sa se inarmeze in primul rand cu rabdare.
Sunt cu siguranta oferte foarte bune in piata, unele adevarate chilipiruri, conditia de baza este sa o gasesti pe cea care ti se potrvieste, lucru care include si ideea ca insumeaza conditiile privitoare la bugetul tau.
Avantajul principal pe care il ai de la o masina second hand este acela al costului mai mic decat la un automobil nou. Practic, platesti mai putin pe masina, pe asigurare, pe inscriere etc. Plus de asta, si dezavalorizarea unei masini este mai mica atunci cand aceasta este second hand comparativ cu un vehicul nou.
Cum spuneam anterior, oferte de masini second hand sunt cu duiumul, in online, prin targuri, la persoane particulare, la firme care se ocupa cu importul unor astfel de autoturisme etc.
Cei care se intreaba de unde pot achizitiona o masina second hand, trebuie sa vada ce au la dispozitie in functie de localitatea unde se gasesc. De exemplu, targurile de masini sunt doar in orasele mari, dar vanzarile online de masini pot fi accesate de oricine, indiferent de locul unde se gaseste.
Astazi nu mai este o problema gasirea unei masini fiabile chiar daca aceasta are o varsta venerabila. Desi multi dintre noi (cei ce am prins o era mai putin fericita, cand in Romania rula Dacia si Oltcitul) suntem ingrijrati inca de kkilometrajul ridicat al unor masini second hand, acest lucru nu mai este chiar un impediment pentru masinile aduse din afara.
Astazi o masina cu peste 150.000 km la bord nu mai este deloc o afacere proasta. Am vazut BMW cu 1,2 mil km la bord, caruia i s-a schimbat motorul la 1 mil km – proprietarul spera sa mai mearga cel putin ‘juma de milion’. Deci, nu avem de ce sa ne minunam de masini la mana a doua care au un kilometraj ridicat.
Insa, revenind la lucrurile de care trebuie sa tinem cont atunci cand achizitionati o masina second hand.
Ce trebuie sa ai in vedere la achizitionarea unei masini second hand:
- fixeaza-ti o suma de bani drept buget de plecare
- stabileste-ti niste caracteristici pe care ar trebui sa le indeplineasca masina ptorivita tie
- alege o masina care necesita costuri mici, inclusiv pe partea de piese de schimb, reparatii
- fii atent la fiabilitate, la garantiile diverselor componente
- alege mai multe oferte pentru a putea compara: verifica ofertele online, mergi la targurile auo, vezi ofertele de la persoanele particulare, vezi ofertele dealerilor
- fa o evaluare a masinii inainte de a o achizitiona
- verifica pretul unei masini similare pe ghidurile auto, vezi cum sta cu dotarile
- folosind numarul de identificare al autoturismului poti sa ai acces la istoricul masinii
- daca aproape te-ai decis dar vrei sa mai investighezi, poti lua legatura cu vanzatorul sa te lamuresti
- fa un test drive pentru a vedea cum te ‘intelegi’ cu masina in traseu
- daca esti multumit poti sa treci la negocierea pretului
- pentru a obtine un pret bun, fa apel la toate informatiile pe care le-ai aflat pana atunci despre masina, despre autoturisme similare etc.
- daca esti multumit de masina, poti sa inchei targul, indiferent de varianta de cumparare aleasa, fie ca o cumperi online, dintr-un targ de masini, de la un dealer autorizat ori de la un particular.