Ce se poate intampla cand intarzii cu ratele la un leasing?
Tu stii ce ti se intampla daca nu ai platit la timp ratele la un leasing auto? Ce proceduri urmeaza firma de leasing?
Cand ai incheiat un contract de leasing, trebuie sa-l respecti, de aceea trebuie sa ii cunosti continutul in mod obligatoriu, pentru a nu fi suprins ulterior.
Cand ai achizitionat o masina apeland la un leasing, lucrurile sunt de regula clare, procesul de rambursare este unul dorit de clienti si creditor cat mai lin.
Se intampla insa ca uneori sa apara nereguli in rambursare, se intampla sa apara intarzieri cu ratele lunare, iar multi nu stiu care sunt urmarile in acest caz.
Fireste ca fiecare contract are specificul sau si urmarile unei intarzieri la plata apar acolo in mod detaliat. Asadar, n-ar trebui sa fie o supriza pentru tine cu modul in care se deruleaza procedurile in cazul in care nu ai platit la timp o rata sau mai multe.
Prin achizitionarea in leasing a unei masini, tu semnezi un contract prin care iti dai acordul in privinta propunerii financiare oferite de finantator. Odata ce devii beneficiarul acelei linii de creditare, trebuie sa urmezi planul de rambursare cu care ai fost de acord initial.
Uneori pot aparea erori in actele semnate, sau e posibil sa fie unele nereguli pe care sa nu le fi sesizat la semnarea contractului. Daca ai cunostinte in domeniu te poti descurca singur abordand aceasta problema cu firma, ori daca nu esti stapan pe acest domeniu, poti apela la specialisti care sa te ajute in dialogul cu respectiva societate.
De regula firma de leasing este intermediarul intre tine si o societate financiara, de aceea tu trebuie sa te asiguri in mod clar de la inceput ca ai toate informatiile necesare privitoare la costuri, la penalizari, la urmari. Acest lucruri este bine sa le clarifici din start, inainte de semnarea contractului.
Odata ce ai semnat un acord financiar, cu greu vei putea sa obtii modificarea lui, cu siguranta nu va fi un proces ieftin.
Cand te-ai hotarat sa-i cumperi o masina si apelezi la un dealer auto care iti ofera o forma de leasing financiar, iti vor fi prezentate mai multe oferte. Nu te bucura de cea cu costul cel mai scazut, verifica si celelalte detalii. Compara luand in calcul dobanda anuala efectiva, dar nu lasa la o parte si celelalte detalii financiare din contract. Urmarile in caz de neplata sunt printre cele mai important aspecte ale unui contract pe care trebuie sa le cunoasteti.
Conform legislatiei romanesti in vigoare, cei care si-au cumparat masina in leasing si ajung in imposibilitatea de a-si plati ratele sunt foarte usor executati silit.
Leasing-ul este un act prin care masina este transferata de la proprietar catre cel care o utilizeaza in schimbul unei sume de bani rambursate regulat pentru o anumita perioada de timp.
Atata timp cat rambursarea se face in acord cu contractul semnat, lucrurile sunt in regula, cand nu se platesc la timp ratele, practic se incalca contractul semnat, iar societatea finantatoare este in masura sa exercite dreptul de recuperare a creantelor.
Contractul de leasing se incheie pentru diferite perioade de timp, iar rambursarea se face in conformitate cu un grafic pe care clientul il cunoaste.
Exista variante de a scapa de un leasing costisitor, insa, este bine sa cunosti care sunt conditiile contractuale cu care ai fost de acord.
Daca clientul vrea sa incheie contractul de leasing inainte de data inscrisa in contract, de regula exista prevederi pentru astfel de situatii stipulate in contractul de leasing.
Ce se intampla daca mai ai mult de platit la rate si nu mai ai bani sa le achiti?
Exista varianta sa soliciti o perioada de gratie, solicitare pe care trebuie sa o adresezi finantatorului, oferindu-i o motivatie convingatoare pentru care ai ajuns in imposibilitate de plata.
O alta varianta ar fi sa gasesti un doritor care sa-ti preia contractul de leasing, caruia tu sa-i vinzi practic masina, tu scapi de masina si de rate, iar el va incepe sa plateasca ratele si sa se foloseasca de masina.
Noul proprietar are varianta de a cumpara masina la valoarea ei reziduala, pentru ca tu, vechiul detinator al contractului de leasing nu vei mai avea drept asupra masinii.
Si ultima solutie pentru cei care nu mai fac fata patii ratelor ar fi sa iasa pur si simplu din contractul de leasing. Aceasta varianta are urmari juridice pe care este bine sa le cunosti. Societatea finantatoare te poate da in judecata pentru recuperarea prejudiciului si a sumei finantate initial.
Toate aceste situatii sunt trecute in contractul de leasing, pe langa dobanda, comisioane, clauze de rambursare ori nerambursare, reziliere, etc.
Daca nu am platit ratele la leasing de 6 luni ce se poate intampla?
Am intarziat cu ratele la leasing 3 luni. Ce se poate intampla?