Ce faci cu masina luata in leasing?
Tu te-ai hotarat daca vei cumpara masina pe care ai luat-o in leasing?
Avantajul sistemului de leasing este si acela ca iti permite sa alegi daca la finalul contractului vei cumpara sau nu masina.
Nu este neaparat o problema de intelegere a situatie, pentru ca s-ar putea sa fii hotarat deja cum vei proceda in final. Dar, daca nu esti hotarat, nu este nicio problema, daca timpul nu te preseaza.
Tineti cont insa ca tmpul trece si in tumultul evenimntelor s-ar putea sa ajungi repede in situatia de a alege ce faci cu masina luata in leasing. Poate te-ai atasat de ea, poate iti place, or poate nu o mai vreme, poate ai pus ochii pe una noua, mai performanta, mai fiabila.
Iti place sa iti privesti masina? Esti incantat de performantele ei? Atunci, nu mai e cazul sa te intrebi, ai facut deja alegerea potrivita. Cumpar-o si basta!
Daca insa doresti una nou-nouta, daca deja cea veche ti se pare ca a devenit o povara pentru tine, n-ai ce sa mai cantaresti, e clar ca decizia ai luat-o.
Oricum, contractul de leasing este limitat, ar fi bine sa nu lasi timpul sa se scurga in totalitate, inainte de a te hotari ce cale sa apuci.
Daca vrei sa scapi de un contract de leasing devenit prea costisitor, nu mai sta pe ganduri, stii ce ai de facut.
Alegerea trebuie sa fie una pragmatica, astfel incat, chiar daca te-ai atasat de masina si-si place mult, s-ar putea ca performantele si costurile actuale sa nu fie exact ce-ti doresti. Ia decizia cat mai rational, fara sentimentalisme ce te pot costa.
Dupa ce criterii hotarasti daca vei cumpara masina luata in leasing?
Ce-ai putea sa te intrebi ca sa decizi? Este masina pe care mi-o doresc in continuare? Mi-o permit? As putea gasi ceva mai potrivit mie si mai avantajos?
Nu poti sa te limitezi la a-ti raspunde la intrebarea daca iti place sau nu masina pe care o ai. Trebuie sa gandesti in perspectiva si sa tii cont de mai multe aspecte. Fa-ti calculele, vezi cum stai cu bugetul si cat te vor costa reparatiile in viitorul apropiat. Ia in calcul situatii extreme pentru a gasi solutia optima.
In final va trebuie sa calculezi cat trebuie sa mai platesti si daca merita aceasta plata, luand in calcul ca intr-un viitor mai apropiat ori mai departat, s-ar putea sa trebuiasca sa bagi bani in ea.
Valoarea masinii luate in leasing se stabileste in functie de mai multe criterii, tu limitandu-te la cele cunoscute, palpabile, neluand in calcul partea sentimentala a problemei.
Care este calea de a alege fara riscuri?
Ca sa te hotarasti mai repede, trebuie sa vezi cum stai cu balanta intre valoarea sa actuala de piata si si pretul rezidual.
Daca tu crezi ca merita sa platesti pretul rezidual, adica atat cat a stabilit creditorul ca va valora masina la finalul contractului de leasing, atunci cu siguranta acest pret este mai scazut decat pretul pietii sau cel putin de valoare apropiata.
Acum, privitor la valoarea de piata, tineti cont ca preturile afisate pe diverse platforma sunt de regula usor ridicate. La achizitia unei masini second exista negociere, nu toate preturile raman batute in cuie.
Nimeni nu-ti poate garanta ca tu vei obtine pe masina ta pretul afisat pe unele site-uri pentru un model similar.
Daca pretul rezidual este mult mai mic decat valoarea de piata, cu siguranta merita sa cumperi masina la finalul contractului de leasing, chiar daca nu o vei pastra. In ideea ca o iei doar pentru a o vinde, tot iesi in castig in acest caz.
Fireste ca atunci cand vorbim de valori apropiate, ramane la latitudinea ta ce alegi. Cand vorbim de diferente de cateva sute de euro, lucrurile se bazeaza pe inttuitia ta, nu mai are nimeni nimic de adaugat in aceasta privinta.
La ce sa fii atent daca vrei sa cumperi masina luata in leasing
Exista unele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, astfel incat sa nu iesi pana la urma in pierdere.
Spre exemplu, daca kilometrajul a depasit limita prevazuta prin leasing, vei plati penalizari cand vei preda masina. S-ar putea sa trebuiasca sa platesti destul de mult, in functie de cat de mare este aceasta diferenta.
Daca vei cumpara masina in leasing nu mai platesti astfel de penalizari.
Daca n-ai depasi numarul de kilometri prevazut prin contractul de leasing, atunci nu mai e vorba de penalizari, plus ca renuntand la masina, firma de leasing iese in avantaj in acest caz.
E mai simplu sa cumperi masina si sa economiseti banii pe care i-ai da pe una noua, dar pana la urma tu hotarasti care varianta este mai convenabila din punct de vedere financiar.
Daca mai mult de plata, iar pretul rezidual este cu mult mai mare decat valoarea din piata a masinii, poti incerca o negociere cu firma de leasing, poate vei obtine un discount la suma datorata. Pentru aceste aspecte insa trebuie sa iei legatura cu ei din vreme, sa nu lasi astfel de discutii pentru ultimul moment.
Firmele de leasing prefera sa negocieze decat sa o repuna din nou in piata cu costurile aferente, deloc mici.
Bine, nu este sigur ca firma de leasing va dori sa negocieze cu tine, deci, nu te baza pe asta. Insa, ia in calcul aceasta varianta si testeaz-o, ca in fapt nu te costa nimic.
Apoi, daca nu te-ai putut decide in final, vezi daca contractul de leasing iti permite prelungirea pentru o perioada, cat sa te hotarasti intre timp.