8 prejudecati despre creditele auto

Sunt multe idei preconcepute cand vine vorba de creditele auto. Iata 8 dintre prejudecatile de care noi ne-am lovit in timp

Daca nu ai banii necesari pentru a-ti cumpara o masina apelezi de cele mai multe ori la un credit auto.

Cum faci sa fii protejat atunci cand apelezi la creditele auto pentru a achizitiona o masina? In primul rand trebuie sa nu depasesti impovararea lunara pe care ti-o permiti. Nu spera la venituri mai mari decat daca stii cu siguranta ca le vei obtine.

In primul rand, fiecare dintre noi isi face calculele necesare atunci cand vrea sa-si cumpere o masina. Inainte de a apela la un imprumut, trebuie sa cantaresti bine care iti sunt posibilitatile financiare lunare si cat de stabile crezi ca iti sunt veniturile pe durata perioadei contractului de credit.

Sunt multe persoane care nu reusesc sa duca la capat un imprumut auto, renuntand dupa o perioada la el. Aici lucrurile se complica si n-ai vrea sa ajungi intr-o astfel de situatie.

Cei care au dificultati in rambursarea creditelor auto, ramanand in urma cu plata ratelor, sunt raportati de societatile financiare catre Biroul de Credit.

Desi se verifica la sange bonitatea in ultima vreme, tot mai sunt oameni se imprumuta fara sa aiba o sustinere financiara predictibila.

Fireste, inainte de orice analiza proprie pe care o faceti, trebuie sa adunati informatii din piata.

Ca sa alegeti cea mai avantajoasa oferta, trebuie sa aveti la indemana o serie de parametri de comparatie: conditii de eligibilitate, costuri, penalizari etc.

Iata si cele 8 prejudecati ce pot aparea la achizitia unei masini

  1. O masina mai ieftina este mai avantajoasa pentru mine. Aceasta este o greseala pe care o facem multi dintre noi. Ne zgarcim la tarate si ramanem in paguba la malai, cum zice un proverb romanesc. Mai bine alegem o masina fiabila, rezistenta in timp, la un pret mai mare, dar pentru care nu trebuie sa platim in doi ani tot felul de piese care se defecteaza foarte repede. O masina ieftina nu inseamna aproape niciodata o masina buna. Bineinteles, trebuie sa gasesti un echilibru intre capacitatea ta de rambursare si pretul final al masinii alese.
  2. Platesc toti banii odata, astfel nu mai stau cu grija creidtului si a dobanzilor, a cursului de schimb, etc. E oportun uneori sa platesti cash autoturismul achizitionat. Insa, de cele mai multe ori nu este. Plata lunara este mult mai avantajoasa pentru o persoana care nu este un milionar in euro. Trebuie sa cunoasteti insa lucrurile cu adevarat importante cand alegeti o rambursare in rate. Fiti atenti care sunt costurile creditului auto ales. Vezi care este rata dobanzii, care este dobanda anuala efectica, alte comisioane, asigurari, etc.
  3. Daca creditorul ma imprumuta, pot sa iau orice masina vreau. Lucrurile nu stau deloc asa. Daca veti obtine o finantare de la creditor nu inseamna ca aveti si bonitatea necesara. Nu lasati pe altii sa va spuna cum sa va impartiti veniturile. Analizati bine ofertele, inainte de caumpara faceti-va calculele necesare pe intreaga perioada a contractului. Cheltuielile lunare de subzistenta trebuie sa fie pe prim plan. E adevarat de din acest an a intrat in vigoare un nou grad de indatorare – mult mai restrictiv, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiti exact pe prag. Lasati-va loc de intors cand vine vorba de cheltuieli, nu stii niciodata cand poate aparea o cheltuiala suplimentara.
  4. Daca cumperi de la dealeri este mai scump. In general nu este deloc asa. Dealerii obtin tot felul de discounturi de la societatile financiare, si chiar daca iti pun si ei comisioanele lor, tot vei iesi mai ieftin decat daca apelezi direct la o banca. Dealerii au contracte cu multi creditori, si de obicei sansele sa iei un credit mai ieftin de la ei sunt mult mai mari decat daca apelezi direct la institutiile financiare.
  5. Avansul sa fie cat mai mic, daca se poate sa nu dai niciun avans. O idee eronata din start. Este bine sa depui un avans cat mai mare pentru ca ulterior sa platesti rate cat mai mici. Un avans mare da incredere si creditorului in bonitatea ta si cu siguranta vei obtine un pret mai bun si un desfasurator mai avantajos.
  6. Nu vreau credit cu dobanda fixa pentru ca are costuri mari. E adevarat ca acele credite auto cu dobanda fixa au costuri ceva mai mari decat cele cu dobanda variabila. Dar, in timp, s-ar putea sa fie in avantajul vostru o dobanda fixa. Stiti cu totii cat de instabili au devenit o serie de coeficient din Romania. ROBOR, IRCC, etc – variaza la cel mai mic imbold din piata. Si atunci, ce faci? Este mai bine sa alegi creditele cu dobanda fixa, fiind astfel protejat de variatiile mari de dobanda.
  7. Refinantarea creditului auto nu este oportuna. Dimpotriva! Orice refinantare este oportuna daca negociezi bine si prinzi o oferta avantajoasa. Refinnatarea s-ar putea sa va bage in buzunar sume maricele. Daca, sa zicem, acum trei ani aveati un scoring in BC deosebit de mic, si ati contractat un credit cu o dobanda mare (care a fost datorata scoringului vostur din BC), iar intre timp v-ai imbunatatit scoringul, puteti opta pentru un credit care sa va aduca beneficii tinand cont de noul vostru statut de bun platnic. Daca scoringul a devenit intre timp pozitiv, ar fi si pacat sa nu profitati de o dobanda mai mica, apeland fireste la o refinantare a creditului auto initial.
  8. Nu prelungiti contractul de credit, nu va reesalonati imprumutul pe termen mai lung. Niciodata nu este bine sa prelungiti contractul de credit, la niciun tip de credit, nu doar la cel auto. Prelungirea unui credit auto inseamna costuri substantial mai mari, mai ales daca imprumutul initial a avut rate fixe. Nu este deloc eficient sa faceti acest lucru. Mai bine apelati la un credit de consum pentru a va acoperi complet creditul auto, decat sa va prelungiti un astfel de contract.

Tentatiile sunt mari cand vine vorba de masini. De multe ori ne avantam cu capul inainte in tot felul de oferte, fara sa tinem cont de capacitatea noastra de rambursare. Ramaneti cu picioarele pe pamant, oricat de impatimiti ati fi in legatura cu masinile. Pentru a alege o masina noua trebuie sa te informezi inainte, nelansad la o parte detaliile finaciare.

Daca ai in vedere accesarea unui credit auto, trebuie sa tii seama de:

  • conditiile de eligibilitate pentru care te califici
  • sumele maxime pe care le poti accesa
  • ce masina iti poti permite
  • care oferta este cea mai avantajoasa

Sfaturi:

  • nu apela la firme care nu au autorizatie de functionare (verifica inainte)
  • nu imprumuta mai mult decat iti poti permite
  • ia in calcul si posibile fluctuatii ale bugetului in timp
  • nu alege masina doar dupa imagine, cauta sa-i gasesti si utilitatea

ADD YOUR COMMENT

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies